Mısır Bitkisi
Mısır tohumlarının taşınması, korunması ve ekilmesi kolaydır. Dünyada en fazla ekilen bitkilerden birisi olan mısır ortaya çıktığı ilk günden bugüne kadar çok farklı şekillere girmiştir. Yani bugün mısır olarak bildiğimiz bitkinin yabani atası çok farklı görünüyordu. Mısır zamanla şimdiki halini aldı. Mısır bitkisi çok hızlı çoğalır. Bir mısır tanesini ektiğinizde yaklaşık 1000 tane mısır alabilirsiniz!
Mısırın Faydaları
Sindirim sistemi için faydalıdır: Mısır lif açısından oldukça zengindir. Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz. Kilo vermeye yardımcıdır. Hemoroid (basur) sorunu olanlar için faydalı bir yiyecektir.
Kansızlığa iyi gelir: Kansızlığın meydana çıkmasının en önemli nedenlerinden biri de B12 ve folik asitlerin vücutta yetersiz miktarda olmasıdır. Mısır, kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri de sağlar ve kansızlığın en önemli sebeplerinden biri olan demir eksikliğini gidermede önemli rol oynar.
Enerjiyi artırır: Mısır kısa ve uzun vadede enerji verir. Mısır ayrıca beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak için de oldukça önemlidir. Mısır enerji depolamaya yardımcı olduğu için sporcular tarafından sıkça tüketilir. Kaybedilen enerjiyi geri getirmesi için ise mısırın egzersizden 1-2 saat önce tüketilmesi gerekir.
Mısır kilo vermeyi kolaylaştırır: Mısır kilo vermek isteyen kişiler için de tercih edilen bir besindir. Mısır sindirim sistemini, özellikle bağırsak hareketlerini canlı tuttuğu için kilo vermeye yardımcıdır.
Mısır diyabet ve hipertansiyonu önler: Mısır, diyabet (şeker hastalığı) sorunları olan kişilere yardımcı olur. Düzenli olarak mısır tüketilmesi insülin bağımlılığı olmayan diyabet hastaları için faydalıdır. Mısır, B vitamini, protein ve karbonhidratlar yardımıyla böbreküstü bezlerinin işleyişini de destekleyerek stresi önler.
Mısır göz sağlığı için faydalıdır: Mısır görme bozukluğu riskini azaltan karotenoidler içerir. Bunun yanında beta-karoten de içerir. Bu da kişinin daha iyi görmesini sağlar. Mısır içerdiği A vitamini sayesinde de uzun vadede göz sağlığını korur.
Kemik sağlığı için yararlıdır: Mısır güçlü bağ dokusu sağlar. Kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşan bağ dokusu sağlığı için oldukça faydalıdır. Bir bardak mısır günlük manganez ihtiyacının yüzde 12’sini içerir. Mısır içerdiği, demir, bakır, fosfor gibi maddeler sayesinde de bağ dokusuna katkı sağlar.
Mısır Çeşitleri
Mısırın 9 alt türü vardır. Bunlar taş mısır, atdişi mısır, cin mısır, tatlı mısır, unlu mısır, mumlu mısır, kavuzlu mısır, çizgili mısır ve süt mısırdır. Mısır iklim şartlarına uyması için melezleştirildi. Bu nedenle çeşidi fazladır. 1950’li yıllarda sadece Fransa’da 400 çeşit mısır olduğuna inanabiliyor musunuz?Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan arkeolojik kazılar mısır bitkisinin 8000-10.000 yıllık bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Hatta Kuzey ve Güney Amerika Kızılderilileri mısırı tanrının bir armağanı olarak düşünürlermiş.
Ülkemize Gelişi
İnsanlık tarihi boyunca en uzun macerayı yaşayan mısırın ülkemize gelişi ise 1600’lü yıllarda olmuştur. Bu bitki denizaşırı ülkelerden Suriye yoluyla Mısır Limanı’na getirilip oradan da tüm Osmanlı topraklarına dağıtılırdı. Bu nedenle atalarımız bu bitkiye “Mısır buğdayı” adını vermiştir ve zamanla kısaltarak “mısır” demişlerdir.Bugün Antartika dışında dünyanın her yerinde mısır yetiştirilebilmektedir. Bu da demek oluyor ki mısır geleceğin dünyasında da hep hayatımızda olacak. Bizler de mısırı afiyetle yemeye devam edeceğiz.